• La CGT es consolida com a tercera força sindical a Catalunya i primera en creixement.
  • El nombre d’afiliacions marca un rècord històric per segon any consecutiu –un 28% més que el 2022- i supera les 4.000 altes en un sol any.
  • El 52% de les noves persones afiliades són dones, una tendència –la d’una major afiliació de dones- que es ratifica per tercer any consecutiu.

 

La Confederació General del Treball (CGT) marca un nou rècord històric a Catalunya i tanca l’any 2023 amb 4.022 noves afiliacions. Amb elles ja són 21.758 persones les que han decidit organitzar-se a CGT Catalunya, que es consolida com a tercera força sindical i la que més mobilitzacions convoca.

El 2023 també ha consolidat una nova tendència: per tercer any consecutiu hi ha un major nombre d’afiliacions de dones (52%) que d’homes (48%). Un canvi històric que es deu a una major sindicació de sectors tradicionalment feminitzats i laboralment desprotegits com ho són les cures, per exemple al Servei d’Atenció Domiciliària, o l’àmbit sanitari.

Augment del 28% sobre el darrer rècord

L’augment d’afiliacions respecte de l’any anterior és del 28%, en nombres absoluts gairebé un miler més de noves afiliades que el 2022, quan ja s’havia marcat un màxim. El creixement exponencial de la CGT, amb la fita històrica de les 4.000 noves altes, apuntala una tendència de creixement sindical i de defensa dels drets de la classe treballadora. No es tracta d’un parell d’anys remarcables, sinó una dinàmica ferma: en una dècada la CGT ha augmentat en un 55% la seva afiliació i ha esdevingut el tercer sindicat de referència en l’àmbit català.

En un context en què la majoria dels grans sindicats perden afiliació any rere any, la CGT va a contracorrent i és capaç d’aglutinar i organitzar treballadors i treballadores amb major força. Per Montse Sánchez, secretària general de CGT Catalunya, l’explicació d’aquest creixement ve donat per «una major conflictivitat als centres de treball. Les treballadores veuen que organitzem i sostenim conflictes per allò que és just, i això les anima a afiliar-se i lluitar pels seus drets». Una dinàmica que es retroalimenta i enforteix el sindicalisme combatiu al nostre país.

Liderant el conflicte sindical

Les dades publicades pel Departament de Treball indiquen que, any rere any, la CGT és el sindicat que més vagues convoca i que més vaguistes aglutina a Catalunya. L’any 2022, 6 de cada 10 vaguistes ho feien adherint-se a convocatòries de la CGT i tot indica que les dades del 2023 aportaran un seguiment semblant.

Actualment, la CGT es troba immersa en conflictes sindicals ben diversos. L’enfortiment dels serveis públics ha dut al servei d’ambulàncies i al 112 –en vaga des de l’agost– a lluitar per la seva internalització. En l’àmbit sanitari, hem sortit als carrers per tombar el 3r acord de l’Institut Català de la Salut, posant contra les cordes els sindicats que han anat del bracet amb la conselleria per signar unes condicions que no reverteixen les retallades.

Al llarg del 2023 com a CGT hem guanyat diversos conflictes sindicals com al Grup Inditex -amb un increment salarial del 25%-, a Bicing -amb una pujada de 4.000€ anuals en 4 anys- o posant en marxa la Coordinadora de Treballadores Autònomes, un sector tradicionalment desprotegit i exposat a innombrables abusos laborals.

 


Fuente: CGT Premsa Catalunya