Des del dia 1 de gener d’aquest any 2024, les comarques de la plana de Lleida s’han quedat sense referent de l’Espai Situa’t. S’ha sabut amb només 10 dies d’antelació tant per part de les persones usuàries com per part del propi referent. Aquest fet ha generat un gran trasbals que es pot catalogar inclús de negligència i ha deixat sense servei al territori de Ponent.

L’Espai Situa’t és l’espai al qual poden recórrer les persones i familiars que necessiten assessorament i suport en qüestió de salut mental i serveix de pont per a conèixer i accedir a tota la xarxa de recursos de salut mental. És un espai reivindicatiu on acudir per a reportar vulneracions de drets i fa una gran tasca comunitària creant una gran xarxa de persones i recursos. Hi han 13 punts a tota Catalunya i Lleida és l’únic que es troba actualment tancat.

La persona que oferia aquest servei també formava part imprescindible d’altres projectes molt rellevants pel territori com és el Servei d’Atenció a Famílies, la coordinació de la Taula de Salut Mental de Lleida-Segrià, la dinamització de la Comissió de millores dels serveis de l’Hospital Universitari Santa Maria i el suport i formació als Grups d’Ajuda Mútua del territori lleidatà entre d’altres. Aquests projectes queden temporalment descoberts posant en risc tot l’esforç i feina feta fins ara.

El sindicat CGT i el grup Sector Social en Lluita de Lleida acusa Salut Mental Ponent i Salut Mental Catalunya de tancar el servei Espai situa’t i l’acomiadament del treballador com a represàlia sindical per la denúncia realitzada a inspecció de treball per no complir legalment les categories laborals i de la creació de la secció sindical a l’empresa.

El vincle que tenia aquest professional amb moltes persones amb problemes de salut mental, amb els seus familiars i amb moltes professionals s’ha vist trencat sobtadament i sense cap acció de responsabilitat per amortir l’impacte emocional, la pèrdua de la xarxa de contactes i d’informació que comporta. A més de deixar el territori sense el servei, sent l’únic de tota Catalunya i sense intenció de reobrir-lo aviat per part de les entitats responsable Salut Mental Catalunya.

Volem compartir el testimoni de la Flors Moreno (@Floretesdelcamp ), familiar de persona afectada per problemes de salut mental i usuària del servei:

“ Com a familiar d’una persona amb problemàtica de salut mental i com a persona usuària de l’Espai Situa’t de les comarques de Lleida, m’he sentit indignada i decebuda quan m’he assabentat que, des del dia 1 de gener del 2024, ens quedem sense referent en aquest espai.

Estic super agraïda de l’acompanyament que he rebut sempre per part de la persona referent d’aquest servei, ja que, en tot moment, quan ho he necessitat, ha atès els meus dubtes i consultes i m’ha acompanyat en tot allò que he necessitat. La tasca que fa i fan les persones referents d’aquest espai, no l’he trobada en cap cas, en cap figura del sistema de salut pública ni en les administracions i no us podeu imaginar el valor que té sentir-te acompanyada, escoltada, abrigada i reforçada com ho fan elles, davant les situacions que vivim diàriament les familiars de persones amb patiment psíquic, no només pel fet d’acompanyar-les i tenir-ne cura, sinó també per les vulneracions que reben sovint elles i/o nosaltres durant tot el procés de tractament i recuperació.

És per tot això que no puc entendre que, d’un dia per l’altre, aquest espai es quedi sense referent, deixant moltes persones usuàries sense aquest servei que tant necessitem i amb el que estem molt ben vinculades. Ho trobo injust i m’agradaria que, qui pertoqui, es replantegi aquesta decisió, donada la tasca que ha fet aquesta persona i la rellevància de tenir actiu aquest espai a Lleida.”

Treballadores de salut mental i addiccions en lluita


Fuente: CGT-Lleida