La Xarxa de Doctorandes en Lluita de Catalunya reclama que el tercer crèdit suplement de la Generalitat, publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el tercer crèdit suplement, aprovat el dijous 22 de maig, vagi destinat a cobrir el quart any dels investigadores en formació.
La Consellera Núria Montserrat ha mostrat més d’un cop –i així els ho ha expressat en dues reunions– la seva voluntat d’atorgar un quart any de contracte. De fet, forma part del pla departamental vigent- als i les doctorandes FI-SDUR i FI-Joan Oró, que en l’actualitat únicament tenen tres anys de duració, amb tots els greuges que això suposa.
Durant la seva darrera reunió, el passat 7 de maig, la Consellera Núria Montserrat i el Secretari general Oriol Escardíbul, ambdós els van comunicar que el Departament de Recerca i Universitats havia pogut incloure, entre d’altres, la despesa de cobrir el 4t any a tots els contractes FI actius, incloent-hi des del 2022 al 2025.
Aquest crèdit, per tant, ha de ser l’oportunitat per complir amb el 4rt any i fer efectives les seves declaracions al respecte, com ens ha assegurat diverses vegades, tot dient que era la seva màxima prioritat i que quan s’aprovés aquest tercer crèdit, els FI (Joan Oró i FI-SDUR) actius accedirien a la pròrroga. Volem que des de les institucions catalanes assumeixin la seva responsabilitat com recullen la LOSU (Ley Orgánica 2/2023) i l’EPIPF ((RD 103/2019).
De fet, el passat 30 d’abril els i les doctorandes es van concentrar a Plaça Sant Jaume (Barcelona) per denunciar que els investigadors predoctorals contractats el 2022 per la Generalitat aviat es quedarien en atur amb sols 3 anys de contracte.
Des de la Xarxa de Doctorandes en Lluita Catalunya insten als rectors de les universitats que emplacin la consellera a solucionar aquest greuge que patim els doctorands des de fa anys i pel qual reivindiquem una resposta satisfactòria.
Volen que els rectors es posicionin, siguin valents i donin la cara pels interessos dels treballadors i treballadores de les universitats públiques catalanes.
«És un greuge que es va repetint any rere any. Mentre els polítics no s’afanyen, els treballadors predoctorals de l’àmbit de la recerca paguen les conseqüències i se’n van a l’atur amb la tesi sense acabar», declaren.
Fuente: Xarxa de Doctorandes en Lluita Catalunya