El jutjat d’Instrucció número 1 de Palma féu ahir la vista oral per una agressió comesa a les coes d’immigrants de la Direcció Superior de Policia de Palma el juny de 2004, i en la qual estigueren involucrats tres policies i el ciutadà senegalès Modou K.

El jutjat d’Instrucció número 1 de Palma féu ahir la vista oral per una agressió comesa a les coes d’immigrants de la Direcció Superior de Policia de Palma el juny de 2004, i en la qual estigueren involucrats tres policies i el ciutadà senegalès Modou K.

El cas tingué una gran repercussió en els mitjans de comunicació ja que Modou K., amb el suport de diversos col·lectius socials, entre els quals es trobaven Metges del Món, CGT i la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social de Palma, assegurava que s’havia comès un excés de força per part de la policia. No obstant això, la fiscal considerà únicament culpable dels fets Modou K., pel qual sol·licita dues multes de 60 euros, una per una falta de lesions i una altra per anar contra l’ordre públic, a més del pagament d’una indemnització de 500 euros a l’agent ferit, que, a més, va estar un mes de baixa.

Els fets van succeir l’1 de juny de 2004, quan Modou K. es trobava a les coes de Direcció per aconseguir un dels 50 números que diàriament es concedien per a la renovació del permís de residència. Modou K. havia estat dos dies abans a la coa per configurar una llista de les persones que recollirien els permisos. Quan va veure que hi havia molta gent davant d’ell, decidí anar a explicar la situació a un dels agents, que li ordenà tornar a la fila, mentre que un altre l’agafà per darrere i el tirà al terra. Fou emmanillat i conduït a un garatge de l’edifici de la Direcció, on el continuaren colpejant. El mantingueren emmanillat durant dues hores sense llegir-li els seus drets. També comentà que el metge el visità dos cops i que no el volgué curar.

La versió dels tres agents acusats és ben diferent. Un dels policies explicà ahir que té diversos anys d’experiència en situacions similars i que mai no li havia succeït res semblant. Aquell dia, tant ell com els seus companys, veieren Modou K. en companyia d’un grup de senegalesos que agafaven pel braç a les persones que allà es trobaven per col·locar-se al seu lloc. Els agents s’encararen amb Modou K., que els explicà que hi havia una llista escrita segons la qual ells havien d’ocupar els primers llocs. Els agents els indicaren que aquelles llistes no eren vàlides i començaren a portar-los a les últimes posicions. De sobte, però, Modou K. es girà, l’agafà « sense cap motiu » pel coll i començà a colpejar-lo amb la mà esquerra al rostre i les costelles. Ambdós caigueren al terra i això ho aprofitaren els seus companys per posar-li les manilles.

L’advocat dels policies, que demana per a Modou K. penes similars a les del fiscal, recordà que un dels agents va estar un mes de baixa a causa de les lesions sofertes, mentre que les ferides de Modou K. no quedaren acreditades. Per la seva part, el lletrat de Modou K. acusa dos dels agents de dues faltes de lesions i vexacions, per les quals demana el pagament d’una multa i una indemnització de 1.000 euros. Abans del judici, s’observaren alguns moments de tensió ja que l’advocat de Modou K., Jaime Bueno, es queixà que un dels policies s’acostà al seu client « per intimidar-lo ».

E.L.V. Palma.