Los abogados de las tres hermanas de Salvador Puig Antich, el anarquista que fue el último condenado a muerte del franquismo ajusticiado en 1974 con garrote vil, han iniciado los trámites para la presentación del recurso ante la sala de lo Militar del Tribunal Supremo contra la sentencia que condenó al joven por disparar hasta matar a un policía cuando los agentes le tendieron una emboscada. La película sobre Puig Antich, en cartelera, ha devuelto actualidad a un caso relativamente olvidado.
La Sala de lo Militar aceptó en enero la presentación de nuevas pruebas infográficas y nuevos testigos, entre ellos el médico que certificó su muerte. La familia y sus abogados, encabezados por Sebastià Martínez Ramos, creen que estas pruebas y estos testimonios demuestran que la sentencia fue injusta. La familia trata de probar que el policía murió en un gran tiroteo dentro de un portal en el que recibió disparos también de sus compañeros.
El texto que solicita la autorización para presentar el recurso considera probado que Salvador Puig Antich disparó tres veces al agente, tal vez en defensa propia. El cuerpo del policía tenía al menos cinco balazos, según el médico que certificó su muerte, el doctor Barjau.
La familia Puig Antich afirma que la condena se basó en un error e insiste en que el TS la revise
MARIA PERAL / EL MUNDO
MADRID.- La familia de Salvador Puig Antich, la última persona ejecutada a garrote vil durante el régimen franquista, ha reiterado ante la Sala de lo Militar del Tribunal Supremo su petición de que la condena dictada por el consejo de guerra sea revisada, al haberse basado en « errores fácticos » que se han puesto de manifiesto ahora.
Los abogados de las hermanas de Puig Antich, Sebastián Martínez Ramos y Olga de la Cruz, han presentado, a requerimiento de la Sala, un escrito de conclusiones tras la práctica de las pruebas que solicitaron con el fin de que los magistrados autoricen el inicio de un proceso de revisión.
A su parecer, la causa militar seguida en 1973 contra Salvador Puig Antich, y que concluyó con su condena a la pena capital al ser considerado autor de la muerte del subinspector Francisco Anguas durante un enfrentamiento armado entre el joven anarquista y la policía, estuvo « totalmente condicionada por diversas y gravísimas vulneraciones del derecho de defensa que determinaron el fallo en base a unos hechos probados que hoy se revelan erróneos ».
Las pruebas practicadas « evidencian un error » del consejo de guerra, « de forma que un segundo proceso finalizaría necesariamente con la absolución de Salvador Puig Antich por el delito de homicidio terrorista por el que fue condenado ».
El escrito se refiere a la declaración prestada el pasado mayo ante la Sala de lo Militar por el doctor Ramón Barjau, que examinó el cadáver de Anguas y firmó el certificado de defunción.
Barjau, al que el consejo de guerra no permitió declarar, manifestó en el Supremo que él vio, al menos, cinco orificios de bala, dato contradictorio con la autopsia oficial, que reflejó tres impactos.
Los casquillos de bala desaparecieron y los policías que, junto a Anguas, iban a detener a Puig Antich en una calle de Barcelona el 25 de septiembre de 1973 nunca entregaron sus armas, por lo que no fue posible realizar la prueba balística solicitada por la defensa al tribunal militar.
Pero en la causa quedó probado que Salvador sólo pudo realizar cuatro disparos con una pistola que llevaba en la cintura. Un segundo testigo que ha comparecido ante la Sala de lo Militar del Supremo -Francesc Garriga, que acompañaba a Puig Antich cuando fue detenido- ha manifestado que hubo un intenso tiroteo y una situación de mucha confusión.
La defensa ha aportado una reproducción infográfica del tiroteo de la que extrae la conclusión de que « no es posible imputar los disparos mortales [que recibió Anguas] a uno u otro tirador » y que los disparos que efectuó Salvador « no iban directamente dirigidos ni a matar ni a socavar con ello el orden institucional », sino a « escapar y evitar los golpes que recibía », por lo que su condena por homicidio terrorista habría sido un error fáctico y jurídico.
Los letrados insisten en que las pruebas practicadas « acreditan que la sentencia que condenó a Salvador Puig incurrió en un error », ya que en el proceso militar no pudo demostrarse la « imputación objetiva » de que la muerte de Anguas se debió en concreto a los disparos de Puig Antich ni su intención y ánimo de perpetrar un delito terrorista, calificación jurídica que fue la que determinó la imposición de la pena de muerte.
El Suprem estudia la manipulació policial en el cas Puig Antich
Dos testimonis demostren davant del tribunal el desajust de la versió oficial
Jordi Panyella / AVUI
Els advocats de les germanes Puig Antich han aconseguit després d’anys de feina que la sala militar del Tribunal Suprem (TS) s’hagi de pronunciar, pròximament, sobre si accepta o no que la família del jove llibertari pugui formalitzar un recurs de revisió del consell de guerra que va acabar amb la sentència de mort. La petició dels advocats està reforçada pel contingut de la declaració de dos testimonis, el maig passat davant la mateixa sala del TS, que van deixar en evidència la manipulació de proves que va fer la policia franquista i que va acceptar la justícia militar de l’època per justificar l’execució de Salvador Puig Antich.
La petició de revisió del procés es va presentar al Suprem el mes de febrer del 2005. Des d’aleshores s’han practicat diverses proves proposades pels advocats de les germanes Puig Antich. Els magistrats han examinat aquestes proves i han escoltat els testimonis per poder fonamentar la decisió que hauran de prendre ara sobre si accepten examinar el fons de la qüestió.
Un dels testimonis ha estat el doctor Ramon Barjau, que el 25 de setembre de 1973 va examinar a l’Hospital Clínic el cos del subinspector Anguas, presumptament mort pels trets de la pistola de Puig Antich. Barjau sempre ha mantingut que el cadàver presentava més orificis de bala que els que van quedar consignats a l’autòpsia feta per la mateixa policia. El testimoni de Barjau acredita que els trets que va rebre el policia venien de dues armes i que, per tant, és impossible imputar la mort al jove Puig.
Companys de Puig Antich critiquen ’Salvador’
Exmilitants de grups revolucionaris signen un manifest contra el film de Huerga
Enric Vila / AVUI
Disset antics companys de Salvador Puig Antich, exmilitants de grups revolucionaris dels anys setanta com el MIL, l’OLLA i el GARI, han subscrit un manifest contra la pel·lícula Salvador, produïda per MediaPro i dirigida per Manuel Huerga, que glossa la figura de l’últim activista polític executat amb garrot vil pel règim franquista.
La pel·lícula, diuen, «falsifica» la vida i els ideals del protagonista per adaptar la seva figura als mites de la Transició. El manifest, presentat ahir, acusa els responsables del film d’amagar els ideals «anticapitalistes» que van dur Puig Antich a agafar les armes «per englobar-lo en l’ampli sac dels antifranquistes», i deplora que s’hagi fet de la seva mort un «espectacle morbós» per «treure’n profitosos rèdits econòmics.»
La polèmica no ve d’ara i ja durant el procés de producció i en les preestrenes van sorgir crítiques, igual que n’havien sortit contra el llibre en què es basa el guió, Compte enrere (Edicions 62), del director de TV3, Francesc Escribano. El llibre ja havia estat acusat d’edulcorar el personatge, presentant-lo com un xicot desorientat i influït per males companyies.
En la presentació del manifest, alguns dels signants es van queixar que es pinti el MIL «com un grup d’atracadors desorganitzats i sense ideals precisos», mentre que la policia franquista apareix «com un exemple d’eficàcia». Segons ells, la pel·lícula passa intencionadament de puntetes sobre els aspectes clau de la història. Per exemple : no s’explica que la defensa va ser «un desastre» a càrrec de dos advocats «inexperts» ; l’escena de la detenció és pura fantasia ; es queixen que s’ignori la secció femenina del MIL i que les noies només apareguin com a companyes de llit dels militants o com a nòvies de Salvador ; i també que no es remarqui la passivitat dels partits de l’Assemblea de Catalunya.
L’escena que més indignació ha causat, però, és la de la conversió del carceller Jesús Irurre en antifranquista al final del film. Fins i tot com a llicència poètica la troben excessiva -o molt significativa-, tractant-se d’algú que, segons el signant Txema Bofill, va destacar per protagonitzar episodis de violència contra els presos polítics fins al dia de la mort de Franco.
Fuente: C. E. C. / EL PAIS | A PERAL / EL MUNDO | Jordi Panyella / Enric Vila / AVUI