França va aprovar ahir el pla proposat pel primer ministre, Dominique de Villepin, segons el qual les empreses amb un màxim de 20 assalariats podran acomiadar els seus treballadors durant els dos primers anys sense cap justificació. Aquesta nova mesura, que s’inclou en el "pla d’urgència per l’ocupació", respon al sistema de nova contractació (CNE, segons les sigles en francès) i entrarà en vigor el 4 d’agost i no l’1 de setembre, que és quan estava previst que s’apliqués.
L’atur a França afecta uns 2,5 milions de persones, el 10,1% de la població activa, i és la preocupació més gran dels francesos, segons els sondejos. Per Villepin, aquest pla és clau en la lluita contra l’atur, perquè permet eliminar les reticències en les contractacions a les petites empreses. I pel president, Jacques Chirac, el pla instaura "les eines per activar una nova dinàmica al mercat laboral i eliminar els obstacles que frenaven les contractacions a les petites empreses".
França va aprovar ahir el pla proposat pel primer ministre, Dominique de Villepin, segons el qual les empreses amb un màxim de 20 assalariats podran acomiadar els seus treballadors durant els dos primers anys sense cap justificació. Aquesta nova mesura, que s’inclou en el «pla d’urgència per l’ocupació», respon al sistema de nova contractació (CNE, segons les sigles en francès) i entrarà en vigor el 4 d’agost i no l’1 de setembre, que és quan estava previst que s’apliqués.
L’atur a França afecta uns 2,5 milions de persones, el 10,1% de la població activa, i és la preocupació més gran dels francesos, segons els sondejos. Per Villepin, aquest pla és clau en la lluita contra l’atur, perquè permet eliminar les reticències en les contractacions a les petites empreses. I pel president, Jacques Chirac, el pla instaura «les eines per activar una nova dinàmica al mercat laboral i eliminar els obstacles que frenaven les contractacions a les petites empreses».
En canvi, els sindicats i l’oposició d’esquerres denuncien aquesta mesura, perquè afavoreix la «precarietat i la inseguretat social». El secretari general de la Confederació General de Quadres (CGC), Jean-Louis Walter, ha previst una jornada de protesta per a la tercera setmana de setembre amb l’ocupació i els salaris com a lemes. Per la seva banda, la número dos del sindicat CGT, Maryse Dumas, va criticar el pla perquè posa «nous mitjans» als empresaris per «desenvolupar la precarietat a la feina».
Visió oposada
Villepin es va defensar d’aquestes acusacions assegurant que el sistema de nova contractació ofereix més flexibilitat a l’empresari i que, a més, té en compte els interessos del treballador. També va assenyalar que a les petites empreses «el 70% dels contractes que es creen són temporals i la meitat no duren més d’un mes», per la qual cosa el CNE és un progrés considerable sobre aquests contractes, que són «una forma aguda de precarietat». A més, va reiterar el seu compromís d’aplicar el nou contracte només a les empreses de menys de 20 assalariats i que no s’estendrà a altres empreses, tal com reclama la principal patronal del país, el Medef. El portaveu de l’oposició, el socialista Julien Dray, es va mostrar contrari a un pla que «crea precarietat i no ocupació», perquè «per crear nous llocs de treball no s’han de crear contractes, sinó activitat econòmica», i va apostar per augments salarials.
Hi ha una altra disposició inclosa en el pla d’urgència per l’ocupació, a part de la CNE, que també s’ha guanyat l’oposició dels sindicats. Els treballadors menors de 26 anys ja no seran comptabilitzats per a algunes de les obligacions financeres de les empreses i de representació personal.
Els altres mecanismes del pla -el govern va prometre destinar-hi 4.500 milions en dos anys- no han provocat gaires controvèrsies. Villepin no va voler avançar xifres sobre la reducció de l’atur, però el ministre d’Ocupació i Cohesió Social va dir que les mesures del govern tindran efectes massius els pròxims 18 mesos.
Fuente: AVUI