Península acaba de publicar Noam Chomsky. Una vida de discrepancia, de Robert Barsky, on destaca el vessant més humà del pensador i lingüista de Filadèlfia. El biògraf ha declarat a Efe que «per a Chomsky les persones són importants, tenen un potencial, i mai està enfilat en un pedestal des del qual ens mira». Aquesta filosofia el porta a «posar-se al nivell de tothom i evitar l’autoritarisme i el dogma».
Barsky, que ha estat deixeble de Chomsky, considera que el seu llibre no és una biografia típica sinó que es tracta «d’un retrat intel·lectual, amb l’objectiu de traçar totes les influències de pensament, tant històriques com actuals, que han portat Chomsky als seus actuals posicionaments». Entre aquestes influències hi ha Proudhon, Bakunin, l’anarcosindicalisme espanyol, Bertrand Russell i Rosa Luxemburg. L’autor considera que el moviment anarquista català de la Guerra Civil és molt proper a les idees socials de Chomsky : «Ell no aposta pel seguiment d’unes directrius com feien els marxistes, sinó que defensa que cada persona desenvolupi les seves pròpies idees».
Sobre el futur, Chomsky és «optimista si pensa en la naturalesa humana, però molt pessimista amb l’autoritarisme dels Estats Units al món i amb la forma que té l’ésser humà de tractar el planeta». La crisi del Katrina i la falta de resposta del govern Bush són el resultat del que «el pensador ja va anticipar quan en textos dels anys 70 denunciava cap a on conduiria la sobredimensió del pressupost militar en detriment de les infraestructures, transports i sanitat» . n
Fuente: AVUI