Les fuerzas del Makhzan toman Tamassint i detienen Al Coordinador de la As. Tamassint de seguimineto de los efectos del terremoto del 24/02/04 i dos afectados mas.

Les fuerzas del Makhzan toman Tamassint i detienen Al Coordinador de la As. Tamassint de seguimineto de los efectos del terremoto del 24/02/04 i dos afectados mas.

Tamasint n tarwa nnes inoqaras rmaxzan

المخــزن يطــوق تماسينت ويعتقل أهلها

La cronica de la detenció i el jutjament del militant Moatassim ELGHALBZOURI, Coordinador de l’Associació Tamassint per el seguiment de les seqüeles del terratrèmol d’Alhoceima i dos dels afectats.

La foto correspon al manifestació del 14/04/05 davant l’administració del cercle d’Ajdir, on es pot veure a Moatassim amb megafonia.

Avui al mati : 11/05/05 les forces de gendarmeria marroquí ha precipitat el municipi de tamassint, tenint com a objectiu els militants del moviment de protesta dels afectats d’aquesta comuna, això ha arribat a la detenció del coordinador de l’associació Moatassim El Ghalbzouri el qual s’ha conduït a un lloc anònim d’una manera semblada a un segrest.
De seguida la població ha sortit indignada en una manifestació de protesta contra els fets, i fins aquesta tarda estan cridant massivament contra aquesta ofensiva amb la voluntat de continuar lluitant fins a l’obtenció dels objectius i els drets legals, s’hi ha afegit avui la reclamació d’alliberament immediata del detingut.

Aquest acontesiment es considera un elevació clara de part de l’autoritat contra les mogudes de la zona i les lluites dels afectats defensant el que els consideren reclamacions simples, com es un habitatge que els protegeix dels bitxos i el calor del camp.
Aquesta ofensiva ha segut immediatament desprès de l’anunciació de l’associació de organitzar una altre marxa popular el dijous 19/05/05, des de Tamassint fins a la Wilaya por la cuitat d’Imzouren, una distancia de 35 Kms, desprès de l’èxit que ha tingut l’anterior marxa el dia 14/04/05 de Tamassint fins al cercle d’Ajdir, una distancia de 28 Kms. Aquesta crida ha segut apressa de part dels mitjans de comunicació de gran importància, degut sobretot, l’insistencia dels afectats de anar en davant fins aconseguir els seus objectius.
Aquesta ofensiva ve directament desprès de la convocatòria de part de la xarxa de les associacions cíviques a la ciutat de tanger el dia 24/04/05 d’organitzar caravana internacional, de solidaritat amb els afectats de Tamassint del terratrèmol en la seu patiment continuo, com també l’associació Tamassint de seguiment de les seqüeles del terratrèmol, del seu costat, ha convocat el dia 05/05/05, una marxa popular el proper dia 19/05/05 des de Tamassint fins a les dependències de la Wilaya travessant la ciutat d’Imzouren de recorregut de 35 Kms.

El mateix dia dimecres, 11/05/05 han segut detinguts altres dos afectat (M’hamed Aberkan de 70 anys i un jove, Ghallit Salim), desprès de ser convocats per l’administració de la comuna (ajuntament), com es habitual : per afer del vostre interès !? i no han tornat aparèixer. Els afectats han evolucionat els seves matèries de protesta, de organitzar un tancament massiu (mes de 3500 afectat) en davant de la comuna.

En el mateixos moments s’han vist entre 5 i 6 cotxes de marca jeep, d’us habitual de les gendarmes plenes d’aquest, passejant per els principals carrers i camins del municipi terrorificant als ciutadans afectats de manera que retorna a les memòries situacions obscures practicades per el makhzen sobre els fils d’aquesta zona durant l’Historia.

Fins a les 19.00 hores, han arribat noticies no confirmades, de que el coordinador de ‘associació TSSTA., Moatasim es troba baix la custòdia de les forces de seguretat nacional el la comissaria de la ciutat d’Alhoceima i les dues altres persones detingudes a l’administració de la gendarmeria real de la ciutat…

En el mateix sentit, alguns activistes cívics i associatius alguns advocats entre els han començat a moure per fer front a la situació.

12/05/05
A la matinada, han après declaració als 3 afectats en el jutge en situació de detinguts, s’han ofert defensar’hos un grup important d’advocats coneguts a nivell provincial i nacional… es va presentar davant del edifici del jutjat d’instrucció un nombre important de ciutadans entre elles activistes cívics, polítics i sindicals, però el jutge no va iniciar el judici aquest mati i ho va atorgar fins a la tarda… paral·lelament els afectats de Tamassint han anunciat una vaga general al municipi acompanyat d’estades de protesta, marxes populars i tancament davant de l’ajuntament, cridant pronunciant lemes de indignació i condemna d’aquest detenció (segrest) i sobretot la manera de que s’han portat a terme, el que ens fa tornar enrere a èpoques de les quals s’ha dit molt de la seva desaparició sense tornar mai mes ! I han publicat un manifest i l’han distribuït als mitjans de comunicació.

Per la tarda a les 16.00 hores, tothom ha tornat al jutjat per seguir de prop el judici, avanç d’organitzar un estada de protesta davant de la porta principal, manifestant el seu desacord amb aquest judici, el qual es va quedar clar que era polític… quan han après posicions el equip judicial, detinguts i defensa, tothom s’ha dirigit a la sala la qual han quedat petita per el nombre de persones que es presenciaven en el lloc, aixecat les mans amb el símbol de la victòria en solidaritat amb els detinguts. Els agents de policia que estaven en el lloc comencen a insultar a la gent que es trobava allà i empenyar’la a fora de la sala, això ha indignat molt a la ciutadania i han començat a xiular contra aquests tractaments habituals, hi havia una gran presencia de policia secreta i amb uniforme en situació d’emergència. Un moment desprès s’ha suspès el judici sortien els advocats per el mig dels crits d’indignació, de seguida s’han dirigit a l’entrada principal del jutjat per continuar cridant i aplaudint avanç que es torni una altre vegada a iniciar el judici i la gent també per seguir l’escena del judici.

La fiscalia manté les acusacions contra els, les quals van sorprendre tant al públic com a la defensa : Obstaculitzar el funcionament de l’ajuntament i l’equip del govern, amenaces i coaccions als ciutadans segons ‘’varies denuncies’’…etc. aquestes acusacions el segons el fiscal son greus. Però la defensa s’ha centrat en la legitimitat d’expressió d’aquests ‘’miserables’’ dins de la seva associació legalitzada i sense cap prova sobre els fets, el que si que es molt greu es la situació en que troben els afectats de Tamassint, així, la defensa sol·licita la llibertat provisional.

Una bona estona havia de tenir l’equip judicial per aprendre la decisió, al final la petició de la defensa (llibertat provisional) ha segut rebutjada. Aquesta decisió ha deixat un malestar general, sobretot els seus companys que han continuat el seva tancada de protesta a Tamassint fins a la sentencia, per aixecarl’ho al ritme d’aquesta resposta la qual no farà que complicar la situació encara mes segons els parts que segueixen el procediment.

Al la seu de la delegació de AMDH, s’ha fet una trobada que reunit varis activistes de deferents organitzacions per tractar el tema amb responsabilitat i fermesa, aquesta trobada no s’ha alliberat de discussions de duresa que reflecteix la gestió de cada part del tema del terratrèmol i la seva responsabilitat en aquests tipus de conseqüències. La trobada ha segut inicial a l’espera de la trobada del divendres 13/05/05 a les 19.00 hores, en la qual la representació serà oficial de deferents organitzacions : sindical, cíviques, polítiques i associatives, per aprendre decisions i eines adequades per establir mecanismes de treball.

El que s’han arribat a demostrar era que un qüestió com aquest es molt sensible, això ho ha reflectit molt la dimensió de contactes, consultes i mogudes informatives dins i a fora del país, busquen aclarir la l’escenari les pretensions reals en aquest tipus d’intervencions makhzeniques. Les quals i tothom ho demostra, que es una rumiadora d’actituds makhzeniques fixes a pesar de les promeses maquilladores.
Dilluns 16 de maig 2005 al migdia
L’entrada principal del jutjat d’instrucció d’Alhoceima, ha segut el testimoni directe d’una estada de protesta multidinaria, hi participen militants honestos i un gran nombre dels afectats de Tamassint que ha vingut a solidaritzar’se de prop amb els seus companys detinguts des del dia 11/05/05.

Les forces policials han prohibit el pas a moltes persones d’assistir al judici, aquest ha durat només 10 minuts, ha segut temps d’intervenció del fiscal, insistint en la il·legitimitat de l’Associació dels afectats, això vol dir, la il·legitimitat de les protestes que estaven portant a terme tot aquest temps i les reivindicacions que les acompanyaven, desprès de la dissolució d’aquesta prèviament… etc. Però la defensa demostra el contrari, atribueix la dissolució prèvia de l’associació s’ha de fer segons la llei i les normes vigents.

Moltes persones implicades principals en el procediment no s’han presentat al judici, la qual cosa demostra una vegada mes que les acusacions queden sense proves segons la defensa.

El judici s’ha aplaçat al dia 26/05/05

De altre banda, les dues reunions que han tingut lloc en la seu de l’As. DHM per crear una comissió de seguiment del cas, no ha tingut l’efecte d’ampliarl’ha a altres organitzacions, sobretot quan una de les organitzacions ha començat a moure unilateralment , la qual cosa tindrà efectes negatius del cas i obrir camí a mes iniciatives individuals no desitjades des de un punt de vista d’unir les forces per tractar un tema tan confós i delicat com aquest.

Els detinguts es troben encara detinguts a la ciutat d’Alhoceima sense cap indicació de ser traslladats a una altre ciutat, ja que la priso d’Alhoceima estarà obert en menys d’una setmana (aquesta priso ha segut afectat per el terratrèmol de 1994 i finalment del 2004).


Par : Anonyme