El martes, desde las 10:30 a las 14 horas, ha tenido lugar un acto de presentación en el vestíbulo de la Estación de Barcelona Sants, en apoyo de la manifestación que próximamente se va a realizar el 28 de noviembre en Madrid, en contra de la Ley del Sector Ferroviario que entrará en vigor el próximo 1 de enero de 2005 y en defensa de un ferrocarril público y social. En dicho acto se han recogido firmas y se han repartido folletos informativos a los ciudadanos y usuarios del ferrocarril.


El martes, desde las 10:30 a las 14 horas, ha tenido lugar un acto de presentación en el vestíbulo de la Estación de Barcelona Sants, en apoyo de la manifestación que próximamente se va a realizar el 28 de noviembre en Madrid, en contra de la Ley del Sector Ferroviario que entrará en vigor el próximo 1 de enero de 2005 y en defensa de un ferrocarril público y social. En dicho acto se han recogido firmas y se han repartido folletos informativos a los ciudadanos y usuarios del ferrocarril.

Las organizaciones que apoyamos y promovemos esta manifestación hemos celebrado una RUEDA DE PRENSA EN EL VESTÍBULO DE LA ESTACIÓN DE BARCELONA SANTS, donde hemos explicado los motivos de la manifestación y el modelo ferroviario que defendemos así como alternativas que reivindicamos, tanto para Catalunya como para el resto del Estado.

Barcelona, 16 de noviembre de 2004


Comunicat de Premsa
¡Que no et treguin el tren¡


Les organitzacions catalanes de la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic fan una crida a la participació en la Manifestació en Defensa del Ferrocarril Públic, que tindrà lloc a Madrid, el proper dia 28 de novembre.

Avui, la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic ha realitzat una roda de premsa i un acte informatiu a l’estació de Sants, amb repartiment de fulls informatius i recollida de signatures, per sol·licitar la retirada de la Llei del Sector Ferroviari. Amb aquest acte, les organitzacions catalanes que formen part de la Coordinadora volen donar el seu suport a la manifestació que se celebrarà a Madrid el diumenge 28 de novembre i denunciar l’estat lamentable del tren a Catalunya.

Amb aquesta manifestació d’àmbit estatal, les nombroses organitzacions i entitats socials i ciutadanes convocants volen expressar la seva oposició a la privatització del ferrocarril, tot exigint la derogació immediata de la Llei del Sector Ferroviari, que el govern del PP va aprovar fa un any mitjançant la seva majoria absoluta, malgrat existir un refús social i polític important. L’actual govern, malgrat haver mostrat aleshores la seva oposició, s’ha limitat a retardar-ne l’entrada en vigor fins a l’1 de gener de 2005.

La llei es basa en el fracassat model britànic, els efectes més greus del qual han suposat una important pèrdua de seguretat, el tancament de línies, l’eliminació dels serveis, la pujada dels preus, la precarietat laboral dels treballadors i l’abandonament de la concepció del ferrocarril com a un servei públic que l’Estat ha de proporcionar.

D’altra banda, per a aquestes organitzacions, aquesta llei es la culminació d’un procés d’abandonament i deteriorament constant del tren, agreujat per la decisió de construir sumptuoses línies exclusives d’alta velocitat, que han deixat la major part de la xarxa ferroviària en un estat lamentable a causa de la manca d’inversions, que no cobreixen ni el manteniment bàsic.

Les organitzacions catalanes també volen denunciar amb aquest acte la situació de precarietat en què es troba la xarxa ferroviària a Catalunya : vies extremadament envellides ; serveis regionals lents, cars, inadequats a les necessitats de la població i que acumulen retards ; saturació de la xarxa de rodalies de Barcelona en hora punta ; inexistència de serveis de rodalies a la resta de capitals catalanes…, i a tot això cal afegir el tancament d’estacions i la disminució de serveis que provocarà la inauguració de la línia d’alta velocitat Lleida – Barcelona.

Al mateix temps, denuncien que en la discussió dels pressupostos per a l’any proper, encara en tràmit parlamentari, el ferrocarril segueix sent la ventafocs de les inversions de l’Estat a Catalunya, malgrat els esforços fets per algunes forces polítiques -IU, ERC, ICV-, que han aconseguit elevar els ridículs 18 milions d’euros que contemplava la proposta inicial. En canvi, ports i carreteres superaran respectivament els 200 milions, els aeroports els 300 milions i el tren d’alta velocitat 1350 milions d’euros (més de la meitat del pressupost compromès).

Els defensors del ferrocarril públic consideren incomprensible aquesta aposta per la construcció d’una línia exclusiva per a l’alta velocitat ferroviària, només de viatgers, sobre la qual hi ha un consens institucional gairebé absolut, atès que es troba mancada de rendibilitat econòmica i social i de qualsevol sostenibilitat ambiental, perquè presenta un alt impacte ambiental i un altíssim consum energètic. A més constitueix una hipoteca sobre el futur del ferrocarril a Catalunya, ja que aquest es queda sense les inversions necessàries per realitzar la seva urgent renovació i perd l’oportunitat d’esdevenir la columna vertebral d’un sistema de transport públic al servei de les necessitats socials, eficaç, capaç d’aconseguir el necessari canvi modal de la carretera al ferrocarril de viatgers i mercaderies, i de minimitzar l’impacte brutal que el transport exerceix sobre el medi ambient.

Barcelona, 16 de novembre de 2004