Donades les informacions aparegudes arreu del territori sobre el tancament de línies a les escoles i instituts públics, des de CGT Ensenyament hem començat una campanya amb l’objectiu d’aturar aquests tancaments a la pública i amb la intenció d’acabar amb els concerts educatius.

Som sabedors del fet que l’alumnat s’ha vist disminuït en número amb els anys, per la qual cosa cal aprofitar aquesta oportunitat històrica i planificar el curs vinent considerant una baixada de ràtios generalitzada que ens equipari a la mitjana Estatal. Catalunya som la setzena comunitat per la cua en ràtios a l’etapa d’infantil, amb una ràtio a les aules de 21,6 en dades del 2023, un punt i mig per sota de la mitjana que era de 20,1. A més, cal que les dades de matrícula viva, cada cop més elevades, siguin tingudes en compte per aquesta planificació.

Per tal de tenir una idea del que està planificant el Departament pel curs vinent, hem demanat per diverses vies (Direcció General, Mesa tècnica i Serveis Territorials, així com pel portal de transparència de la Generalitat) les dades amb les quals s’està treballant per planificar el curs vinent, amb especial èmfasi en les diferències relacionades amb el tancament de línies entre l’escola pública i la concertada.

Des de CGT Ensenyament denunciem l’opacitat i les maneres de fer del Departament als territoris en què no només no faciliten aquestes dades, sinó que no convoquen les organitzacions sindicals a les comissions de participació, ni es pengen les actes en temps i forma.

Des de CGT ensenyament, a l’espera de les dades del Departament, hem recopilat algunes de les dades d’escolarització dels últims anys[1]:

  • Les matrícules totals a Educació (pública, privada i concertada incloses) han crescut a Catalunya en 64.994 alumnes des de 2016, mentre que s’han perdut 8.461 places en les línies d’I3 de la Pública, el doble que a la concertada en el mateix nivell educatiu.
  • Segons les dades de natalitat, hi ha hagut 13.955 naixements menys en 2021 que en 2014 (8 anys anteriors), mentre que les matrícules de tota l’etapa d’infantil s’han reduït en 34.274 places, de les quals, la meitat, 17.010, els diferents governs les han extirpat de la pública. No obstant això, cal tenir en compte l’alumnat que s’incorpora al sistema educatiu a conseqüència dels fluxos migratoris, que ha crescut des dels 10.000 anuals fins als actuals 17.000, tal com va publicar el diari ARA el mes de febrer passat, segons fonts del Departament.
  • Per altra banda, tot i l’augment de plantilles generalitzat que va haver-hi el 2023 (fruit de la recuperació de les 18 h lectives a secundària i les 23 h a primària a conseqüència de la lluita de les treballadores), alguns serveis territorials com els de Girona, Maresme – Vallès Oriental, Baix Llobregat i Consorci de Barcelona, han perdut dotació de professorat. No podem creuar aquestes dades amb les pèrdues de grups, ja que aquestes no estan publicades i perquè des dels diferents Serveis Territorials ens neguen les informacions sobre la planificació escolar.

Aquestes dades constaten que els últims anys hi ha hagut una disminució progressiva tant de línies públiques com de plantilles docents, de forma desproporcionada en relació amb la baixada d’alumnat. Per tant, exigim que el Departament d’Educació, en un exercici de transparència faciliti les dades amb les quals està treballant per planificar el curs vinent i que hem demanat reiteradament.

CGT ENSENYAMENT

[1] Les dades han estat obtingudes a partir de l’IDESCAT, el Portal Obert de Dades de Govern (sector educació) i l’apartat d’estadístiques del mateix Departament.


Fuente: CGT-Ensenyament Ponent-Pirineus