Salvador Escrivá emprenderá también acciones legales contra CC.OO. y UGT por denegarle el auxilio en una situación de acoso laboral
“Han sido cinco años de infierno” explica Salvador Escrivá, el trabajador de 47 años víctima de mobbing en el Matadero del Grupo SADA, perteneciente a la multinacional holandesa Nutreco y ubicado en la localidad valenciana de Sueca.
Salvador Escrivá emprenderá también acciones legales contra CC.OO. y UGT por denegarle el auxilio en una situación de acoso laboral

“Han sido cinco años de infierno” explica Salvador Escrivá, el trabajador de 47 años víctima de mobbing en el Matadero del Grupo SADA, perteneciente a la multinacional holandesa Nutreco y ubicado en la localidad valenciana de Sueca.

El acoso acabó el pasado 6 de febrero en lo que es ya un final previsible y recurrente, un despido fulminante por motivo disciplinario. Así, en este momento, los juzgados valencianos deben decidir sobre dos hechos : la existencia y condena del mobbing contra Escrivá, mediante sentencia tras el juicio sobre derechos fundamentales y de tutela de la libertad sindical que se celebró a mediados de enero y sobre la nulidad del despido reclamada por el afectado a instancia de la CGT.

La historia de Salvador comenzó hace un lustro tras 15 años de expediente laboral intachable. Hasta que salió elegido como delegado de prevención y salud laboral por CC.OO. era considerado por la empresa un empleado ejemplar. Sin embargo, su trayectoria se truncó al iniciar una lucha sindical tan necesaria como indeseada por los dirigentes empresariales. De la noche a la mañana, como sucede a miles de trabajadores víctimas de acoso laboral, pasó a ser un apestado. Comenzó una campaña de distorsión de su imagen profesional, le relegaron a realizar funciones de menor responsabilidad, cambiaron la cerradura de su despacho sin previo aviso ni explicación alguna… Y Escrivá cayó enfermo con un trastorno de angustia reactivo por conflicto laboral. Afortunadamente, Salvador Escrivá, nieto de uno de los fundadores de la UGT, contaba con dos armas : su férrea voluntad de luchar contra la injusticia y por su dignidad y el respaldo del sindicato al que estaba afiliado… pero sobre este último aspecto se equivocó.

“Yo podía estar preparado para una actuación de este tipo por parte de la empresa pero jamás me lo hubiera esperado de un sindicato”, se lamenta Salvador. Y es que, cuando sólo faltaban 10 días para la celebración del juicio por mobbing contra SADA, un juicio que probablemente hubiera ganado porque contaba con un informe favorable de la Inspección de Trabajo e innumerable documentación, el propio sindicato le convenció de que suspendiera la demanda porque ellos “lo habían arreglado todo y la empresa había rectificado”.

Pero nada más lejos de la realidad. Salvador renunció a la vía judicial pero se encontró con dos sorpresas : que su situación laboral era incluso peor que antes y que los dos compañeros de CC.OO salieron del sindicato para uno de ellos convertirse en encargado de la empresa Matadero del Grupo SADA (antes era un simple operario) y el otro, liberado de CC.OO., pasó a trabajar como asesor laboral en un buffet de la plaza del Ayuntamiento de Valencia.

Casualmente, el otro “agente social”, la UGT, salió al rescate. Pero las promesas se quedaron en nada : Salvador quiso seguir adelante con la denuncia y se encontró con demoras, excusas y, finalmente, el veto del sindicato para formar parte del Comité de Empresa a pesar de que había sido elegido como miembro en unas elecciones primarias. Contrario a la resignación, buscó explicaciones y, al no obtenerlas, se marchó a la CGT.

En unos pocos meses, gracias a los servicios jurídicos de la Confederació General del Treball, Salvador Escrivá ha llevado a juicio al Grupo SADA, juicio que tuvo lugar el pasado 16 de enero y que contó con la declaración de UGT en calidad de testigo a favor de la empresa.

Pocos días después se encontró con la mayor de las sanciones, un despido fulminante acusado de haber telefoneado en varias ocasiones a la India. “Es totalmente falso, muchos empleados tienen acceso a ese teléfono y yo jamás he llamado a la India. La empresa no puede demostrar esa falsedad y yo quiero que se investigue a fondo. Hay cámaras de seguridad, grabaciones, que salgan a la luz.”

Ahora, Salvador está a la espera de que la justicia se pronuncie. “Me ofrecieron un puesto de trabajo mejor si renunciaba a la lucha sindical y después mucho dinero por irme. Pero lo que yo quiero es que se haga justicia, que se ponga límite a la impunidad con que la empresa ha violado principios básicos y que se conozcan las corruptelas y complicidades inconfesables de los agentes sociales. Lo hago por dignidad, pero, sobre todo, por las generaciones venideras, no debemos transigir con lo que está ocurriendo. Es una cuestión de responsabilidad.”

Para más información, Salvador : 665 61 74 90

Gabinete de Prensa CGT-PV
Valencia, 20 febrero 2009

Nota de Premsa

CGT DENUNCIA EL CAS D’UN TREBALLADOR
DEL GRUP SADA ASSETJAT PER L’EMPRESA
AMB LA COMPLICITAT DE UGT I CC.OO.

Salvador Escrivá mamprendrà també accions legals contra CC.OO. i UGT per denegar-li l’auxili en una situació d’acaçament laboral

“Han sigut cinc anys d’infern” explica Salvador Escrivá, el treballador de 47 anys víctima de mobbing en l’Escorxador del Grup SADA, pertanyent a la multinacional holandesa Nutreco I ubicat en la localitat valenciana de Sueca.

L’acaçament va acabar el passat 6 de febrer en el que és ja un final previsible i recurrent, un acomiadament fulminant per motiu disciplinari. Així, en este moment, els jutjats valencians han de decidir sobre dos fets : l’existència i condemna del mobbing contra Escrivá, per mitjà de sentència després del juí sobre drets fonamentals i de tutela de la llibertat sindical que es va celebrar a mitjan de gener i sobre la nul·litat de l’acomiadament reclamada per l’afectat instància de la CGT.

La història de Salvador va començar fa un lustre després de 15 anys d’expedient laboral impecable. Fins que va eixir triat com delegat de prevenció i salut laboral per CC.OO. era considerat per l’empresa un empleat exemplar. No obstant, la seua trajectòria es va truncar a l’iniciar una lluita sindical tan necessària com indesitjada pels dirigents empresarials. De la nit al dia, com succeïx a milers de treballadors víctimes d’acaçament laboral, va passar a ser un empestat. Va començar una campanya de distorsió de la seua imatge professional, li van relegar a realitzar funcions de menor responsabilitat, van canviar el pany del seu despatx sense previ avís ni cap explicació… I Escrivá va caure malalt amb un trastorn d’angoixa reactiu per conflicte laboral. Afortunadament, Salvador Escrivá, nét d’un dels fundadors de la UGT, comptava amb dos armes : la seua fèrria voluntat de lluitar contra la injustícia i per la seua dignitat i el suport del sindicat a què estava afiliat… però sobre este últim aspecte es va equivocar.

“Jo podia estar preparat per a una actuació d’este tipus per part de l’empresa però mai m’ho haguera esperat d’un sindicat”, es lamenta Salvador. I és que, quan només faltaven 10 dies per a la celebració del juí per mobbing contra SADA, un juí que probablement haguera guanyat perquè comptava amb un informe favorable de la Inspecció de Treball i innumerable documentació, el propi sindicat li va convéncer que suspenguera la demanda perquè ells “ho havien arreglat tot i l’empresa havia rectificat”.

Però res més lluny de la realitat. Salvador va renunciar a la via judicial però es va trobar amb dos sorpreses : que la seua situació laboral era inclús pitjor que abans i que els dos companys de CC.OO., un empleat de SADA i l’altre alliberat de CC.OO. van eixir del sindicat per a un d’ells convertir-se en encarregat de l’empresa (abans era un simple operari) i l’altre va passar a treballar com a assessor laboral en un buffet de la plaça de l’Ajuntament de València.

Casualment, l’altre “agent social”, la UGT, va eixir al rescat. Però les promeses es van quedar en res : Salvador va voler seguir avant amb la denúncia i es va trobar amb demores, excuses i, finalment, el veto del sindicat per a formar part del Comité d’Empresa a pesar que havia sigut triat com a membre en unes eleccions primàries. Contrari a la resignació, va buscar explicacions i, al no obtindre, es va anar a la CGT.

En uns pocs mesos, gràcies als servicis jurídics de la Confederació General del Treball, Salvador Escrivá ha portat a juí al Grup SADA, juí que va tindre lloc el passat 16 de gener i que va comptar amb la declaració de UGT en qualitat de testimoni a favor de l’empresa.

Pocs dies després es va trobar amb la major de les sancions, un acomiadament fulminant acusat d’haver telefonat en diverses ocasions a l’Índia. “És totalment fals, molts empleats tenen accés a eixe telèfon i jo mai he telefonat a l’Índia. L’empresa no pot demostrar eixa falsedat i jo vull que s’investigue a fons. Hi ha càmeres de seguretat, gravacions, que isquen a la llum.”

Ara, Salvador està a l’espera que la justícia es pronuncie. “Em van oferir un lloc de treball millor si renunciava a la lluita sindical i després molts diners per anar-me’n. Però el que jo vull és que es faça justícia, que es pose límit a la impunitat amb què l’empresa ha violat principis bàsics i que es coneguen les corrupteles i complicitats inconfessables dels agents socials. Ho faig per dignitat, però, sobretot, per les generacions futures, no hem de transigir amb el que està ocorrent. És una qüestió de responsabilitat.”

Per a més informació, Salvador : 665 61 74 90

Gabinet de Premsa CGT-PV
València,  20 febrer 2009
CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL
Secretaria de Comunicació / Gabinet de Premsa
Avinguda del Cid, nº 154
46014 València. Tel. 96 313 43 53- 96 383 44 40
Fax : 96 383 44 47 / web : www.cgtpv.org

Secretaria de Comunicació – Gabinet de Premsa CGT-PV


Fuente: Secretaria de Comunicació - Gabinet de Premsa CGT-PV