INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI CRÍTICA DE LA SOCIETAT ACTUAL.
Eines per tractar i saber entendre la informació econòmica que ens arriba.
A càrrec del Seminari d’Economia Crítica Taifa.

Organitzen :
Confederació General del Treball (CGT), Raval Santa Anna 13, 2n, Reus
Centre Social El Casal, Sant Elies 8, 1r, Reus __

INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI CRÍTICA DE LA SOCIETAT ACTUAL.

Eines per tractar i saber entendre la informació econòmica que ens arriba.

A càrrec del Seminari d’Economia Crítica Taifa.

Organitzen :

Confederació General del Treball (CGT), Raval Santa Anna 13, 2n, Reus

Centre Social El Casal, Sant Elies 8, 1r, Reus __

Objectiu del curs :
Aconseguir presentar una visió rigorosa i crítica dels aspectes més rellevants i fonamentals del funcionament actual de la societat capitalista.

Analitzar les conseqüències que l’evolució del capitalisme està tenint pel conjunt de les societats i intentar esboçar el debat al voltant de les diferents alternatives que s’estan plantejant des de diversos moviments socials sobre com reformar/transformar l’actual sistema dominant.

Un objectiu del curs és també generar una dinàmica participativa entre els assistents al voltant del tema plantejat.

Sessions plantejades :

Dijous 5 febrer, 19’30h, local CGT

La societat en què vivim, el capitalisme. Una visió panoràmica.

A càrrec de José Iglesias Fernández, membre actiu dels Moviments Socials, autor de diversos estudis pioners en el tema de la Renda Básica a l’Estat espanyol. És llicenciat en Ciències Econòmiques pel Middlesex Polythecnic(Londres) i diplomat en Ciències Socials pel Ruskin College (Universitat d’Oxford), i en Relacions Industrials per la London School of Economics.

Dijous 12 febrer, 19’30h, local Casal

L’estructura fonamental d’explotació. El sistema productiu.

A càrrec de Xavier Gràcia i Àlex Esteban, llicenciats en Economia per la UAB. Especialitzats en Economia Internacional i Desenvolupament Econòmic.

Dijous 19 febrer, 19’30h, local CGT

La dinàmica actual del capitalisme : el capitalisme global.

A càrrec de Josep Manel Busqueta, llicenciat en Economia per la UAB. Especialitzat en Economia Internacional i Desenvolupament Econòmic.

Dijous 26 febrer, 19’30h, local Casal
Cap a on va el capitalisme. Hi ha alternatives ?
A càrrec de José Iglesias, Josep M. Busqueta i Miren Etxezarreta, membre activa dels Moviments Socials, és Màster i doctora en Economia per la London School of economics, doctora en Economia i catedràtica d’Economia Aplicada de la UAB. Es dedica especialment a temes de política econòmica espanyola i economia agrària i desenvolupament rural, temes sobre els quals ha publicat diversos llibres i una gran quantitat d’articles en diferents revistes.

Metodologia del curs :
Prèviament es facilitarà per part del Seminari Taifa una bibliografia bàsica per tal de millorar la comprensió de cadascuna de les sessions per part de les persones participants.

Cada sessió es dividirà en tres parts : una primera exposició a càrrec d’algun membre del Seminari Taifa, una posterior discussió en grups al voltant de tres preguntes directament vinculades amb el tema del dia i que serveixen per orientar el debat, i per finalitzar la sessió una posada en comú dels punts debatuts.

El temps estimat de duració de les sessions es de dues hores i mitja. Es contemplen al voltant de 45 minuts per cada part i es deixa un marge d’un quart d’hora d’ajustament.

Inscripcions, informació i accés als dossiers als locals de la CGT i el Casal, o bé als telèfons 977 34 08 83 (CGT) i 977 32 32 80 (Casal), o als correus electrònics :
cgtreus@estil.net
baixc-p@cgt.es
info@pobleviu.org

QUÈ ÉS EL SEMINARI D’ECONOMIA CRÍTICA «TAIFA»

Presentació

El Seminari d’Economia Crítica Taifa el formen un conjunt de persones, la majoria de les quals provenen de les facultats d’economia ja sigui com a alumnes, exalumnes o bé com a professors i professores.
Descontentes amb l’enfoc econòmic dominant en les universitats actuals, totalment monopolitzades per la corrent neoclàssica, legitimadora dels models de política econòmica neoliberal, amb molt poca capacitat explicativa respecte al que succeeix en el sí de la nostra societat, decideixen crear ara ja fa més de 10 anys, un grup d’estudi de l’economia des d’una perspectiva crítica, que durant els darrers anys es reuneix periòdicament en el local de l’associació Ecoconcern.

La seva visió crítica parteix de considerar que l’enfoc adequat per a l’estudi de l’organització mate_rial de la societat, que és per ells l’objectiu d’estudi de l’economia, requereix una aproximació en termes d’Economia Política, és a dir, transdisciplinari, integrador de la consideració de les diverses facetes de la vida social.

L’objectiu de la seva tasca és, per tant, entendre quines són les variables que regeixen la dinàmica d’aquesta societat per tal de poder participar, amb el conjunt dels moviments socials, en la transformació en vers una societat ecològicament viable, més justa i satisfactòria pel conjunt de totes les persones.

Així doncs, des del Seminari d’Economia Críti_ca Taifa analitzen amb tanta seriositat i rigor com són capaces els temes fonamentals de la nostra societat amb l’objectiu de constituir-se com un element de_ suport pedagògic per al conjunt dels moviments socials, partint de la base que per tal de transformar la societat, la formació, entenent-la com la comprensió i el coneixement de la societat en la que vivim, esdevé imprescindible.

Aquesta perspectiva s’ha traduït en la participació dels membres del seminari com a elements actius en la majoria de campanyes i foros dels moviments socials, en la realització de nombroses xerrades i cursos diversos, i en l’elaboració de materials de crítica i de formació per diferents moviments socials.