Skip to Navigation

Comunicat de l’Àrea d’Immigració de la CGT de Catalunya : La UE fomenta el racisme enfrontant els treballadors.

 
NO a la Directiva europea de la Vergonya
Àrea d’Immigració CGT Catalunya


Què diu la directiva ?

La directiva de retorn d’immigrants que el Parlament europeu ha aprovat el 18 de juny de 2008 retalla dràsticament els drets dels treballadors immigrats. Els canvis més greus són :

 •  Ampliació del període d’internament de 6 a 18 mesos. Els treballadors que arribin a Europa sense papers podran ser detinguts tan sols per la indocumentació, sense cap acusació i sense haver comès cap delicte. Als Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs) són encara pitjor que les presons, doncs els interns estan empresonats sense cap dret, no existeix cap reglament de funcionament no hi ha accés a les organitzacions de solidaritat ni a la premsa i depenen directament del Ministeri d’Interior.
 •  Els immigrats detinguts als CIEs podran ser deportats al seu país d’origen a un tercer país, sense cap garantia per la seva supervivència o davant de la repressió política.
 •  No hi haurà excepcions ni tan sols amb els més febles : els menors no acompanyats també podran ser empresonats als CIEs.
 •  La detenció als CIEs serà administrativa, és a dir no dictada per un jutge sinó només per decisió de la policia.
 •  Els immigrats sense papers que siguin detinguts se’ls prohibirà tornar a entrar a la UE per un període de 5 anys.

  Per què ara ?

  Els governs de la UE estan impulsant aquestes mesures per preparar-se per la crisi econòmica i evitar que els treballadors i treballadores ens unim per defensar els nostres drets. Volen que els treballadors immigrants siguin el cap de turc de la crisi, culpabilitzant-los de tots els problemes que els mateixos governs i les multinacionals han creat. Tracten els i les immigrants com a delinqüents per sembrar la xenofòbia i el racisme i així impedir una resposta unida. Volen que enlloc d’acusar els autèntics responsables hi hagi un xoc entre els més febles.

  Els governs de la UE saben que no es pot aturar la immigració ni amb les lleis més salvatges, perquè res no pot evitar que els treballadors que als seus països no tenen cap sortida vinguin a Europa a guanyar-se la vida. És el que ha passat sempre. Aquestes mesures només serveixen per estendre la por : la por dels treballadors immigrats a denunciar la sobreexpotació a què els sotmeten les lleis d’estrangeria, al servei d’una patronal que busca treball esclau ; i la por del conjunt dels treballadors a perdre la feina i els drets aconseguits amb la lluita. "Divideix i venceràs" és el que intenten amb aquestes polítiques.

  La postura del Govern Zapatero

  El govern Zapatero està impulsant el mateix discurs contra els treballadors immigrats. Des del primer moment va donar suport a la directiva europea en els seus termes més durs. A l’Estat, el ministre Corbacho acaba d’anunciar una reforma de la llei d’estrangeria per impedir el reagrupament dels pares i dels fills entre 16 i 18 anys que no tinguin permís de treball. Planteja també que els més petits només puguin ser reagrupats durant un període determinat cada any per no generar dificultats a les escoles. I ell també posa el pretext de la crisi per justificar aquestes mesures.

  Unitat i lluita

  La CGT defensa el dret de tots els treballadors a moure’s lliurement pel món per buscar condicions de vida dignes. La lliure circulació és un dret fonamental de totes les persones. Denunciem el paper dels estats i de les multinacionals que aquí ens exploten i que als països del Sud sembren la misèria, l’atur i la fam. Defensem la igualtat de drets per a tots els treballadors per evitar que els més febles siguin carn de canó de la sobrexplotació i que se’ls utilitzi per pressionar a la baixa les condicions laborals de tots i totes.

  La CGT treballa per la unitat de la classe treballadora, vingui d’on vingui, per combatre per la defensa dels seus drets. La mobilització unida al carrer és l’únic camí per avançar. Per això ens oposem a totes les lleis d’estrangeria que discriminen i divideixen els treballadors pel seu origen i ens comprometem en una resposta unida davant la crisi i els intents per carregar-la sobre les esquenes dels més febles. Unitat, mobilització i lluita : aquest és el nostre projecte. Pels Drets dels Immigrants, pel tancament dels CIE i contra la Directiva de la Vergonya.

  nike air max 2019 dress